Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

  Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

  Kismama fogászat

  Miért érdemes a fogainkkal foglalkozni már a várandósság idején?

  A várandósság az egyik legcsodálatosabb időszak egy anya életében. Egy tudatos testi, lelki és érzelmi felkészülés. Ez az időszak arra is tökéletesen alkalmas, hogy átgondoljuk, mi az, amit születendő gyermekünk egészségéért és saját testi-lelki egészségünk megőrzéséért tehetünk. Ennek egyik fontos eleme fogaink rendbehozatala és a komolyabb fogászati problémák kialakulásának megakadályozása. A kismama fogászat célja, hogy ebben az időszakban is biztonságos ellátást nyújtson.

  Irányított biofilm terápia 2

  Kismama fogászat – Miért érdemes részt vennie a Móricz Dentalban egy „Kismama konzultáción és kezelésen”?

  A Móricz Dentalban azt a célt tűztük ki, hogy ebben a szenzitív periódusban mindent összeállítunk az Ön számára, amire szüksége lehet a gyermekvárás és azt követően a gyermeknevelés periódusában.

  A „Kismama konzultációs csomag” tartalma

  Értékes információk fogainak aktuális állapotáról és a problémák megelőzéséről:

  • Fogászati állapotot és problémát feltáró megbeszélés konzultáló orvosával
  • A fogak és a szájüreg fizikai vizsgálata
  • A fogászati problémák beazonosítása és kezelési alternatívák megbeszélése
  • Fogászati probléma esetén kezelési terv és árajánlat készítése
  • Dentálhigiéniai tanácsadás, instruálás és motiválás a várandósság periódusára
  • Étkezési és ásványi agyag beviteli tájékoztatás
  • A születendő gyermek fogászati problémáinak kialakulását megakadályozó tanácsadás
  • Dentálhigiéniai tanácsadás, instruálás és motiválás a gyermek születését követő periódusra a kismamának és a gyermeknek egyaránt

  A „Kismama kezelés csomag” tartalma

  Fogászati problémák kialakulását megelőző dentálhigiéniai kezelés (az Ön aktuális állapotától függően):

  • Plakkfestés a helyes fogmosás ellenőrzése érdekében
  • Professzionális dentálhigiéniai kezelés (irányított biofilm terápia)
  • A nem megfelelően tisztított területek ápolásának és tisztításának oktatása fogkefe, fogselyem és fogköztisztító kefe segítségével
  • Szükség esetén a plakkfestés és a dentálhigiéniai kezelés megismétlése (első kontroll: 2 hét múlva, második kontroll: 2-3 hónap múlva)

  Kismama fogászat – a várandósság három trimeszterében

  A várandósság állapotában a fogászati kezelések már komoly kihívást jelentenek, így tudatos gyermektervezés esetében javasolt a fogak egészségi állapotának ellenőrzése még a várandósság előtt. Ha ez elmaradt, akkor a fogászati beavatkozásokat már mindenképpen a trimeszterhez igazodva kell megterveznünk.

  Első trimeszter:

  • A helyes szájápolás elsajátítása instruálás és motiválás segítségével
  • Az esetleges felhalmozódott lepedék és fogkő eltávolítása
  • A fogágybetegségek állapotromlásának megállítása (szükség esetén)
  • A fogínyvérzés megállítása (szükség esetén)

   

  Második trimeszter:

  • A más módszerrel menthetetlen fogak eltávolítása a komolyabb gyulladások kialakulásának megakadályozása érdekében
  • A szuvas fogak ellátása
  • Kis kiterjedésű foghiány pótlása

  Harmadik trimeszter:

  • Hormonális okokból kialakuló enyhe ínyvérzés és enyhe fokú fogmozgathatóság megszüntetése
  • A professzionális dentálhigiéniai kezelés megismétlése (szükség esetén)

  Irányított biofilm terápia és kismama fogászat

  Kismama fogászat – Lehet érzéstelenítésben fogászati beavatkozást végezni a várandósság ideje alatt?

  A várandósság állapotában a fogászaton a legfontosabb cél a kismamát érő stressz mértékének minimálisra csökkentése. Éppen ezért ebben a peridósban már csak azok a beavatkozások kerülnek elvégzésre, amelyek elkerülhetetlenek egészség megőrző és a komolyabb problémák kialakulásának megelőzése érdekében. Ezzel csökkentjük a stressz mértékét és a kismamát érő kockázatokat is.

  Fogászati érzéstelenítés terhesség alatt adható, de csak a legszükségesebb esetben és legminimálisabb mértékben. A fogászati érzéstelenítők nem, vagy csak kis mértékben jutnak át placentán így ez nem okozhat semmilyen problémát a magzat számára.

  A valóban szükséges beavatkozások így nyugodt szívvel elvégezhetők a várandósság folyamán, de ha egy fogászati kezelés nem sürgős, akkor mindenképpen a gyermek születése után javasolt orvosolni.

   

  Kismama fogászat – Lehet antibiotikumot vagy más gyógyszert szedni a várandósság ideje alatt?

  Egyes fogászati beavatkozások ideális gyógyulása érdekében indokolt lehet antibiotikum vagy fájdalom csillapító gyógyszer szedése. Várandósság alatt az ilyen gyógyszerek alkalmazását mindenképpen megpróbáljuk elkerülni, mert azzal felesleges kockázatnak tennénk ki a fejlődő kisbabát.

  Ezért javasoljuk, hogy a tervezett várandósság előtt érdemes visszaállítani a kimamák fogainak egészséges egyensúlyi állapotát.

  Kismama fogászat – Hogyan látjuk el a kismamás sürgősségi eseteket a Móricz Dentalban?

  A stresszmentes állapot fenntartása esetében, ha csak egy mód van rá, akkor a sürgősségi kezelések lekorlátozódnak a fogíny egészséges állapotának helyreállítására. Azonban a várandósság állapotában is előfordulhat olyan fogászati probléma, amely komoly panaszokat és nagy fájdalmat okoz. Ilyen esetben mérlegelni kell, mi az, ami a legkevésbé invazív a kismamának és a gyermeknek egyaránt.

  Azonban azt fontos tudnia, hogy fogfájás esetén mindenképpen fogorvoshoz kell fordulnia, hiszen ismernünk kell a probléma okát ahhoz, hogy ki tudjuk választani a legkisebb beavatkozással járó megoldást.

   

  Kismama fogászat – Hogyan kezeljük a fogászati problémákat a gyermek megszületését követően?

  A gyermek megszületése után a szoptatás alatt sem érdemes belekezdeni nagyobb fogászati beavatkozásokba annak ellenére, hogy az érzéstelenítő nagyon kismértékben jut el a tejbe. Az akut fájdalmat vagy kellemetlenséget okozó esetek ellátása azonban indokolt.

  Ebben a periódusban is kiemelet figyelmet kell fordítani az otthoni szájápolásra, hiszen a fogkő továbbra is a gyulladások kialakulásának melegágya lehet.

  A fogkő eltávolítása érzéstelenítő szer beadása nélkül is elvégezhető, így indokolt esetben egy professzionális dentálhigiéniai kezelés megelőzheti a gyulladás kialakulását.

  Kismama fogászat – Hogyan előzhetjük meg a komolyabb fogászati problémák kialakulását?

  Akár tervezi a gyermekvállalást, akár valamelyik trimeszterben van vagy megszületett már a gyermek, nagyon fontos szempont, hogy ne legyenek fogászati panaszai és előzzük meg közös erőfeszítéssel a komolyabb fogászati problémák, a fogágybetegség és a gyulladásosok kialakulását.

  Ennek legegyszerűbb módja, ha eljön egy „Kismama konzultációra” a Móricz Dentalba, hogy egyértelmű képet kapjon fogainak aktuális állapotáról és az esetleges problémák legbiztonságosabb megoldási lehetőségeiről.

  Konzultációs időpontot a +36 1 36 11 222-es telefon számon tud kérni.

  Várjuk Önt szeretettel a Móricz Dental rendelőjében.

  2020. január 14.Móricz Dental