Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

Ínybetegségek kezelése áfonya kivonat segítségével

2017. július 18.

A fogágybetegség Magyarországon is gyakori jelenség, ami súlyos esetekben antibiotikumos kezeléssel orvosolható. Most kutatók egy olyan kezelés fejlesztésén dolgoznak, melynek alapja a vad áfonya kivonat, ami segít megelőzni az ínybetegségekhez vezető dentális plakkok kialakulását. A kutatásról a kanadai Laval Egyetem csoportja készített beszámolót.

ínybetegség

Rövid tények a fogágybetegségekről:

  • Az ínybetegségek és a fogszuvasodás  veszélyeztetik a leginkább a fogak egészségét
  • A dohányzás, a cukorbetegség és a rossz szájhigiénia növeli az ínybetegség kialakulásának kockázatát
  • A vörös, duzzadt, érzékeny vagy vérző íny, a tartós rossz lehelet vagy a rossz szájíz az ínybetegség jele lehet.

Sok embernek van valamilyen fokú ínygyulladása, amit a baktériumokat hordozó plakkok kialakulása okoz. Azonban, ha a gyulladás huzamosabb ideig fennáll, íny- vagy fogágybetegségekhez vezet. Ha a bakteriális lepedéket nem távolítják el – például a rendszeres fog és ínyápolás során – sokkal intenzívebb lerakódáshoz, fogkőhöz vezet. Ezeket csak fogorvos, vagy dentálhigiénikus tudja eltávolítani és ezzel megállítani a fogágybetegség kialakulását. A 30 év feletti amerikai felnőttek közel fele szenved valamilyen típusú fogágybetegségben. A fogágybetegségek súlyos eseteiben a fogorvos antibiotikumos kezelést is javasolhat.

Az áfonya kivonat antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású

Az új tanulmány mögött álló csapat számos természetes antibakteriális vegyületet vizsgált meg, melyek segíthetnek az ínybetegségek gyógyításában. Nemrég elkezdték vizsgálni az áfonya polifenolokat, melyek bizonyos betegségek ellen védik a növényeket. Kíváncsiak voltak, hogy az összetevők – melyeket a vad áfonya kivonatban találtak, Vaccinium angustifolium Ait – milyen hatással vannak a Fusobacterium nucleatum baktériumra, mely kulcsszerepet játszik az ínybetegségekben.

Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a vegyület sikeresen megállította a baktériumok szaporodását és a biohártya kialakulását. A makrofágokon (az immunrendszer sejtjei, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a gyulladásban) végzett vizsgálatok is kimutatták, hogy a polifenol-gazdag kivonat blokkolt egy molekuláris útvonalat, amely részt vesz a gyulladásban.

(A biohártyák a plakkok előfutárai. Ezek a baktérium sejtek által termelt anyagok mátrixából állnak, amelybe beágyazzák magukat.)

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „Az áfonya polifenolok kettős, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása azt sugallja, hogy azok ígéretes új terápiás szerek lehetnek.” – A csapat most egy eszköz kifejlesztésén dolgozik, mely egy alapos tisztítás után lassan szabadítja fel a kivonatot, hogy segítsen az ínybetegség kezelésében.

Fogágybetegségek megelőzése és gyógyítása
Fogágybetegségek megelőzése és gyógyítása
2019. december 16.Móricz Dental

Vélemények a Móricz Dentalról

G. Ferenc 77 éves nyugdíjas; okl.villamosmérnök

Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A…

Kárpáti Ilona 36 éves óvónő

Egy évvel ezelőtt voltam utoljára a rendelőben, de ma úgy fogadtak, mint egy régi ismerőst. Anikó ismét formában volt és jó hangulatban kezelt. Megvizsgálta a tavalyi kezelését és azt mondta, fél év múlva találkozunk. Én pont ezt szeretem hallani egy fogorvosi rendelőben. Pontosan ezért járok vissza ide és fogok a jövőben is.

Fenyvessy Árpád 59 éves agronómus

Bölcsességfogaim sajnos csak későn kezdtek előbújni, a szűk hely miatt nagy fájdalmat okozott, ahogy nyomta a fogsoromat és felszakította az ínyemet. Mivel nemrég elköltöztem, interneten kerestem fogorvost. A fog kihúzása, bizonyult a lehető legjobb megoldásnak. A légkör a közel sem kellemes esemény dacára végig oldott volt. Az egyik gyökér kampós vége némi bonyodalmat jelentett, ugyanakkor…