Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

Járjon körbe a Móricz Dentálban a 3D technológia segítségével!

A séta indítása
Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

Ínybetegségek kezelése áfonya kivonat segítségével

2017. július 18.

A fogágybetegség Magyarországon is gyakori jelenség, ami súlyos esetekben antibiotikumos kezeléssel orvosolható. Most kutatók egy olyan kezelés fejlesztésén dolgoznak, melynek alapja a vad áfonya kivonat, ami segít megelőzni az ínybetegségekhez vezető dentális plakkok kialakulását. A kutatásról a kanadai Laval Egyetem csoportja készített beszámolót.

ínybetegség

Rövid tények a fogágybetegségekről:

  • Az ínybetegségek és a fogszuvasodás veszélyeztetik a leginkább a fogak egészségét
  • A dohányzás, a cukorbetegség és a rossz szájhigiénia növeli az ínybetegség kialakulásának kockázatát
  • A vörös, duzzadt, érzékeny vagy vérző íny, a tartós rossz lehelet vagy a rossz szájíz az ínybetegség jele lehet.

Sok embernek van valamilyen fokú ínygyulladása, amit a baktériumokat hordozó plakkok kialakulása okoz. Azonban, ha a gyulladás huzamosabb ideig fennáll, íny- vagy fogágybetegségekhez vezet. Ha a bakteriális lepedéket nem távolítják el – például a rendszeres fog és ínyápolás során – sokkal intenzívebb lerakódáshoz, fogkőhöz vezet. Ezeket csak fogorvos, vagy dentálhigiénikus tudja eltávolítani és ezzel megállítani a fogágybetegség kialakulását. A 30 év feletti amerikai felnőttek közel fele szenved valamilyen típusú fogágybetegségben. A fogágybetegségek súlyos eseteiben a fogorvos antibiotikumos kezelést is javasolhat.

Az áfonya kivonat antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású

Az új tanulmány mögött álló csapat számos természetes antibakteriális vegyületet vizsgált meg, melyek segíthetnek az ínybetegségek gyógyításában. Nemrég elkezdték vizsgálni az áfonya polifenolokat, melyek bizonyos betegségek ellen védik a növényeket. Kíváncsiak voltak, hogy az összetevők – melyeket a vad áfonya kivonatban találtak, Vaccinium angustifolium Ait – milyen hatással vannak a Fusobacterium nucleatum baktériumra, mely kulcsszerepet játszik az ínybetegségekben.

Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a vegyület sikeresen megállította a baktériumok szaporodását és a biohártya kialakulását. A makrofágokon (az immunrendszer sejtjei, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a gyulladásban) végzett vizsgálatok is kimutatták, hogy a polifenol-gazdag kivonat blokkolt egy molekuláris útvonalat, amely részt vesz a gyulladásban.

(A biohártyák a plakkok előfutárai. Ezek a baktérium sejtek által termelt anyagok mátrixából állnak, amelybe beágyazzák magukat.)

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „Az áfonya polifenolok kettős, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása azt sugallja, hogy azok ígéretes új terápiás szerek lehetnek.” – A csapat most egy eszköz kifejlesztésén dolgozik, mely egy alapos tisztítás után lassan szabadítja fel a kivonatot, hogy segítsen az ínybetegség kezelésében.

Fogágybetegségek megelőzése és gyógyítása
Fogágybetegségek megelőzése és gyógyítása

2019. december 16.Móricz Dental

Vélemények a Móricz Dentalról

Gyarmathi Medárd 28 éves informatikus

Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.

Szigety Bálint 54 éves gyógyszerész

Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.

Sáry Miklós 33 éves HR asszisztens

Maximálisan meg vagyok elégedve a kezeléssel és mindazzal, amit önöktől kaptam. Még egyszer köszönet, főleg Dr. Ágics Anikó doktornőnek, szó szerint csodát tett. Megmentette a fogamat és ezért nem győzök elég hálás lenni.

Sokan gondoljuk úgy, hogy helyesen mosunk fogat. Fogmosás mellett még fogselymet is használunk. Akkor mit tehetnénk még fogaink épégének megőrzéséért? Amikor pedig meglátogatjuk a fogorvosunkat, akkor mégis jön az igazi meglepetés: fogszuvasodás, irritáció, ínygyulladás, érzékenység. Akkor valamit mégsem csinálunk jól? Bizony előfordulhat… A fogmosás művészete Fontos, hogy visszatérjünk az alapokhoz, és meggyőződjünk arról, hogy megfelelő technikával mosunk fogat. Van egy fontos része a szájnak, amit…

Bővebben

Súlyosan sérült fog, fogszuvasodás, vagy gyulladás esetén sokszor a gyökérkezelés jelenti a megoldást. Ilyenkor foghúzás helyett a gyökércsatornák kezelése által megmenthető egy fog. Mikor van szükség gyökérkezelésre? A fog belsejében lágy szövet, a pulpa található, ami idegeket és ereket tartalmaz, ami táplálja a fogakat. Sajnos ez a következő esetekben megfertőződhet: Mély fogszuvasodás miatt Ha egy fogat többször kezelnek, az megzavarhatja a belső szöveteket Megrepedt, vagy…

Bővebben

A fogköztisztítók (például a fogselyem, fogközkefe) használata, központi szerepet játszik az íny és a fogak tisztítása során. Naponta egyszer a fogmosás mellett ajánlott a fogköztisztítás is, így még kisebb az esélye annak, hogy fogszuvasodás vagy ínybetegség alakuljon ki. A fogselyem, és a fogköztisztító kefe használata segít megakadályozni vagy mérsékelni a fogkő kialakulását, ami nagy ellenségünk a fogszuvasodás elleni harcban. A fogkő olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek…

Bővebben

Nem pontosan érti, amit fogorvosa mond? Önben is felmerültek kérdések fogászati kezeléséről? 

A válaszokat most közvetlenül szakértő orvosainktól ismerheti meg fogászati tudásbázisunkból.

Kapjon választ fogászattal kapcsolatos kérdéseire leendő kezelőorvosától mindössze két kattintás segítségével.

...hogy egy mosollyal több legyen!

Kérdezzen és mi válaszolunk!