Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

Járjon körbe a Móricz Dentálban a 3D technológia segítségével!

A séta indítása
Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

Gyökérkezelés – A kezelés, ami megmentheti a foghúzástól

2017. december 19.

Súlyosan sérült fog, fogszuvasodás, vagy gyulladás esetén sokszor a gyökérkezelés jelenti a megoldást. Ilyenkor foghúzás helyett a gyökércsatornák kezelése által megmenthető egy fog.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A fog belsejében lágy szövet, a pulpa található, ami idegeket és ereket tartalmaz, ami táplálja a fogakat. Sajnos ez a következő esetekben megfertőződhet:

 • Mély fogszuvasodás miatt
 • Ha egy fogat többször kezelnek, az megzavarhatja a belső szöveteket
 • Megrepedt, vagy törött fog esetében
 • Ha megsérül a fog, még akkor is ha ennek nincs látható nyoma

Mikroszkópos gyökérkezelés - Móricz Dental Esztétikai Fogászat és Implantációs Centrum

Ha nem kezelik a problémás fogat, a fog belsejében levő szövet megfertőződhet. Amikor ez történik, gyakran okoz fájdalmat, duzzanat és tályog alakulhat ki a fogon belül és a csontban a foggyökér végénél. A fertőzés az egész fogat veszélyezteti, mert a baktériumok károsítják a csontot, ami összekapcsolja a fogat az állkapoccsal.

A gyökérkezelés összetett folyamat, sokszor több alkalomból áll. Érdemes már az első konzultációnál gyökérkezelő specialistához fordulni, aki kimondottan a fog belső szöveteinek kezelésére szakosodott.

A gyökérkezelés menete ábra kép
A gyökérkezelés menete ábra

Mire számítsunk? Mi történik gyökérkezeléskor?

A gyökérkezelés általában 1-2 alkalomból áll. Kevés fájdalommal jár, mert a fogorvos helyi érzéstelenítéssel végzi a kezelést, így a betegek nem éreznek fájdalmat. Az eljárás után elmúlik a korábbi fájdalom.

Mi történik kezelés előtt:

 • Készül egy röntgen vagy 3D CT felvétel, hogy fogorvosa tiszta képet kapjon a fogakról és az azt körülvevő csont állapotáról
 • Érzésteleníti a fog körüli területet, így a kezelés kényelmes körülmények között zajlik
 • Fogorvosa kofferdamot (gumilepedőt) helyez a fogra, hogy száraz, tiszta és védett legyen a vírusokkal, a szájban található baktériumokkal szemben

A kezelés alatt:

 • A fogorvos létrehoz egy nyílást a fog tetején
 • Feltérképezi és megtisztítja a gyökércsatornát
 • Gyógyszeres töméssel látja el a gyökércsatornákat
 • Felhelyezi az ideiglenes tömést
 • A végleges tömés vagy korona a gyógyulás után egy következő alkalommal kerül a fogra

Gyökérkezelés – A kezelés, ami megmentheti a foghúzástól

Gyökérkezelés után:

A fog és a környező terület néhány napig érzékeny lehet, ennek enyhítéséről érdemes kikérni a fogorvos tanácsát. Gyökérkezelés esetén fogorvosa antibiotikumot írhat fel, ha szemmel látható duzzanat alakult ki a fertőzött területen. Mindenképp tartsuk be orvosunk utasításait, és ha bármi probléma adódna beszéljünk fogorvosunkkal.

Gyökérkezelés után szükség lehet további, ellenőrző kezelésre. Ekkor eltávolítják az ideiglenes tömést, és behelyezik a végleges tömést vagy koronát, hogy megóvják a fogat a további károsodástól. Egyes esetekben a gyökércsatornába csapot is helyeznek, ami biztosítja, hogy a fogpótlás stabil maradjon. (A csap készülhet műanyag, fém, üvegszálas vagy kompozit anyagból)

 

Mennyi ideig tart egy gyökértömés?

A gondosan elkészített gyökértömés akár életünk végéig elkísér. Természetesen ehhez megfelelő szájhigiénia is szükséges. Minimum kétszer, két percen keresztül mossunk fogat egy nap fluoridos fogkrémmel. Naponta egyszer használjunk fogköztisztítót, hogy a fogak közötti részeket is alaposan megtisztítsuk. Mindemellett rendszeresen látogassunk el fogorvosunkhoz, hogy fogaink egészségesek és erősek maradjanak.

2018. január 4.Móricz Dental

Vélemények a Móricz Dentalról

G. Ferenc 77 éves nyugdíjas; okl.villamosmérnök

Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A…

F.P. Éva

Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!

Cs. Barbara

Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek…

Fájdalommentes beavatkozások – a fogbeültetés Miért ítéli meg fájdalommentesnek az implantációs beavatkozásokat a páciensek 95%-a? Az implantológiai orvostudomány és a technológia az elmúlt években sosem látott fejlődésen ment keresztül, ami azért jó hír Önnek, mert az idők kezdetétől még sohasem volt kíméletesebb lehetősége hiányzó fogainak pótlására fogászati implantátumokkal, mint amilyen ma van. Szájsebészet, implantátum beültetés Budapesten Az új és innovatív implantációs megoldások bevezetése csökkentette az…

Bővebben

Sokan azt gondolják jól mosnak fogat, de annak ellenére, hogy fogmosás mellett még fogselymet is használnak a fogorvosnál mégis meglepetés éri őket: fogszuvasodás, irritáció, ínygyulladás és még sorolhatnánk.     Mire ügyeljünk fogmosáskor? Mindig fontos, hogy visszatérjünk az alapokhoz, és meggyőződjünk róla, hogy megfelelő technikával mosunk fogat. Van egy fontos része a szájnak, amit sokan átugranak fogmosás közben. Ez a terület a fogak belső része,…

Bővebben

Súlyosan sérült fog, fogszuvasodás, vagy gyulladás esetén sokszor a gyökérkezelés jelenti a megoldást. Ilyenkor foghúzás helyett a gyökércsatornák kezelése által megmenthető egy fog. Mikor van szükség gyökérkezelésre? A fog belsejében lágy szövet, a pulpa található, ami idegeket és ereket tartalmaz, ami táplálja a fogakat. Sajnos ez a következő esetekben megfertőződhet: Mély fogszuvasodás miatt Ha egy fogat többször kezelnek, az megzavarhatja a belső szöveteket Megrepedt, vagy…

Bővebben

Az Ön véleménye számunkra nagyon fontos. Segítene még jobbá tenni a Móricz Dentalt?

Tiszteljen meg azzal, hogy ránk szán 5 percet az értékes idejéből, és megosztja velünk azt, hogy véleménye szerint hogyan emelhetjük még magasabb szintre pácienseink elégedettségét.

Kérjük, kattintson erre az e-mail címre info@moriczdental.hu és ossza meg velünk saját szavaival azt, amit elvár egy Ön számára ideálisnak tartott fogászati rendelőtől.

...hogy egy mosollyal több legyen!

Kérdezzen és mi válaszolunk!
 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Néhány fontos kérdés, amelyről örülnénk, ha megosztaná velünk véleményét:

Ön hogyan keres fogászati rendelőt, ha jelenlenleg nincs fogorvosa vagy van, de nem elégedett annak szolgáltatási színvonalával?

Milyen szempontokat mérlegel, ha egy fogászati rendelőről kell döntést hoznia:

 • A fogászati rendelőben elérhető árak
 • A fogászati rendelőben dolgozó fogorvosok szakmai felkészültsége
 • A fogászati rendelő elhelyezkedése és megközelíthetősége
 • A fogászati rendelő felszereltsége és hangulata
 • A fogászati rendelőben dolgozó munkatársak kedvessége és empátiája
 • A szolgáltatások teljeskörűsége (tehát az, hogy Ön olyan fogászati rendelőt keres, amelyben minden korszerű diagnosztikai és fogászati szolgáltatást egy helyen vehet igénybe)
 • A felhasznált fogászati alapanyagok minősége
 • A jól szervezett munka és a rövid várakozási idő

Mit tehet még Önért egy fogászati rendelő, hogy annak visszatérő és hűséges páciense legyen hosszú éveken keresztül