Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

  Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

  Gyökérkezelés – Hogyan tarthatja meg Ön is hosszú távon saját fogait?

  Hogyan épül fel az emberi fog?

  Az endodonciai kezelés, közismert nevén gyökérkezelés a fog belsejének a kezelése. Ez napjainkban az egyik leggyakrabban végzett fogmegtartó kezelés.

  A gyökérkezelés beavatkozás megértéséhez hasznos megismerni a fog felépítését. A fog belsejében, a fehér nagyon kemény fogzománc és a kevésbé kemény dentin réteg alatt található egy lágy szövet, az ún. pulpa. A pulpa vérereket, idegeket és kötőszövetet tartalmaz, a fog koronai részétől a gyökér végéig terjed. Fontos a fog növekedéséhez és fejlődéséhez. A teljes egészében kifejlődött fog pulpa nélkül is a szájban maradhat, mert a környező csontszövet a továbbiakban megtartja.

  gyökérkezelés

  Mi okozza a tüneteket?

  Mikor van szükségem gyökérkezelésre?

   

  A gyökérkezelés akkor szükséges, ha a fog lágy belső szövete, a pulpa begyullad vagy megfertőződik.

   

  Ennek számos oka lehet:

  • fogszuvasodás
  • hő- és kémiai ingerek
  • repedés
  • baleseti sérülés (trauma)

  Amennyiben a pulpa gyulladása kezeletlen marad, fájdalomhoz és az állkapocscsont károsodásához és gyulladásához vezethet.

  gyökérkezelés gyulladt fog

  Év fogászata gyökérkezelés

  Legendák és mítoszok a gyökérkezelésről

  Milyen tévhitek léteznek a gyökérkezeléssel kapcsolatban?

  1. A gyökérkezelés fájdalmas

  Nem igaz. Megfelelő és modern érzéstelenítési- és kezelési technikák alkalmazásával a gyökérkezelés beavatkozás alatt semmit vagy szinte semmit nem lehet észrevenni.

  2. Egy gyökérkezelt fog már nem él

  Nem igaz. Egy gyökérkezelés során csupán a fog belső üregét kezelik. A fogat éppúgy ellátja a fog tartószerkezete, mint a kezelés előtt, csupán a belső keringése szűnik meg.

  3. Egy gyökérkezelt fog könnyebben törik

  Egy fogat gyökérkezelés után úgy szükséges felépíteni, hogy a meggyengült területeket (főleg a csücsköket) megvédjük a későbbi töréstől.
   

  Megfelelő ellátás után (ami a hiányzó saját foganyag mennyiségétől függően többnyire fogbetét – onlay -, ritkábban csapos korona vagy kompozit tömés) nem kell tartanunk attól, hogy a fog eltörik.

  4. Egy gyökérkezelt fogból halálos mérgek jutnak ki

  Nem igaz. Ezt tudományosan még soha nem bizonyították.

  5. Egy gyökérkezelt fog hatással van az egész test egészségére

  Nem igaz. Nem a megfelelően gyökérkezelt fog befolyásolja az általános egészségi állapotot, hanem az állcsont gyulladása, ami miatt szükségessé vált a gyökérkezelés.

  gyökérkezelés

   

  Fájdalmas tehát a gyökérkezelés?

  A gyökérkezelés minden esetben a fájdalomtól való megszabaduláshoz vezet. A gyökérkezeléssel enyhül a fertőzött vagy gyulladt pulpa vagy állcsont által okozott gyulladás.

  A legtöbb, modern technológiával és érzéstelenítési eljárással kezelt beteg arról számol be, hogy a kezelés alatt nem vagy alig érzett fájdalmat. A kezelés utáni első napokban természetesen előfordulhat, hogy a fog érzékeny.

   

   

  Hogyan történik a gyökérkezelés a Móricz Dentalban?

  A fogorvos eltávolítja a gyulladt vagy elhalt pulpát, majd alaposan kitisztítja a fog belsejében található üreget a gyökércsúcsig. Ezt követően kialakítja a töméshez szükséges formát és ideiglenesen lezárja a fogat. A gyökércsatorna-rendszer tömése általában egy következő kezelés során történik. Ha a fogat már korábban gyökérkezelték, az új kezeléshez mindenképpen mikroszkópos gyökérkezelés javasolt. A fogászati mikroszkóppal végzett eljárás sokkal precízebb kezelést tesz lehetővé.

  Költséges beavatkozás a gyökérkezelés?

  A gyökérkezelés költségei a szükséges beavatkozások függvényében eltérőek lehetnek. Rendszerint kevésbé költséges egy fog gyökérkezelése és felépítése, mint az alternatív kezelések. Egy fog eltávolításakor keletkező foghiányt többnyire még költségesebb helyreállítani (pl. implantátum behelyezésével vagy hídpótlással).

  A Móricz Dentalban végzett gyökérkezelő beavatkozások kivonatos árlistáját a linkre kattintva megtalálja!

  2020. november 18.Móricz Dental