<

Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

  Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

  Hogyan tarthatja meg Ön is hosszú távon saját fogait?

  Hogyan épül fel az emberi fog?

  Az endodonciai kezelés, közismert nevén gyökérkezelés a fog belsejének a kezelése. Ez napjainkban az egyik leggyakrabban végzett fogmegtartó kezelés.

  A gyökérkezelési beavatkozás megértéséhez hasznos megismerni a fog felépítését. A fog belsejében, a fehér nagyon kemény fogzománc és a kevésbé kemény dentin réteg alatt található egy lágy szövet, az ún. pulpa. A pulpa vérereket, idegeket és kötőszövetet tartalmaz, a fog koronai részétől a gyökér végéig terjed. Fontos a fog növekedéséhez és fejlődéséhez. A teljes egészében kifejlődött fog pulpa nélkül is a szájban maradhat, mert a környező csontszövet a továbbiakban megtartja.

  Gyökérkezelés

  Mi okozza a tüneteket?

  Mikor van szükségem gyökérkezelésre?

   

  A gyökérkezelés akkor szükséges, ha a fog lágy belső szövete, a pulpa begyullad vagy megfertőződik.

   

  Ennek számos oka lehet:

  • fogszuvasodás
  • hő- és kémiai ingerek
  • repedés
  • baleseti sérülés (trauma)

  Amennyiben a pulpa gyulladása kezeletlen marad, fájdalomhoz és az állkapocscsont károsodásához és gyulladásához vezethet.

  Gyökérkezelés

  Legendák és mítoszok a gyökérkezelésről

  Milyen tévhitek léteznek a gyökérkezeléssel kapcsolatban?

  1. A gyökérkezelés fájdalmas

  Nem igaz. Megfelelő és modern érzéstelenítési- és kezelési technikák alkalmazásával a beavatkozás alatt semmit vagy szinte semmit nem lehet észrevenni.

  2. Egy gyökérkezelt fog már nem él

  Nem igaz. Egy gyökérkezelés során csupán a fog belső üregét kezelik. A fogat éppúgy ellátja a fog tartószerkezete, mint a gyökérkezelés előtt, csupán a belső keringése szűnik meg.

  3. Egy gyökérkezelt fog könnyebben törik

  Egy fogat gyökérkezelés után úgy szükséges felépíteni, hogy a meggyengült területeket (főleg a csücsköket) megvédjük a későbbi töréstől.
   

  Megfelelő ellátás után (ami a hiányzó saját foganyag mennyiségétől függően többnyire fogbetét – onlay -, ritkábban csapos korona vagy kompozit tömés) nem kell tartanunk attól, hogy a fog eltörik.

  4. Egy gyökérkezelt fogból halálos mérgek jutnak ki

  Nem igaz. Ezt tudományosan még soha nem bizonyították.

  5. Egy gyökérkezelt fog hatással van az egész test egészségére

  Nem igaz. Nem a megfelelően gyökérkezelt fog befolyásolja az általános egészségi állapotot, hanem az állcsont gyulladása, ami miatt szükségessé vált a gyökérkezelés.

  Gyökérkezelés

   

  Fájdalmas tehát a gyökérkezelés?

  A gyökérkezelés minden esetben a fájdalomtól való megszabaduláshoz vezet. A gyökérkezeléssel enyhül a fertőzött vagy gyulladt pulpa vagy állcsont által okozott gyulladás.

  A legtöbb, modern technológiával és érzéstelenítési eljárással kezelt beteg arról számol be, hogy a kezelés alatt nem vagy alig érzett fájdalmat. A kezelés utáni első napokban természetesen előfordulhat, hogy a fog érzékeny.

   

   

  Hogyan történik a gyökérkezelés a Móricz Dentalban?

  A fogorvos eltávolítja a gyulladt vagy elhalt pulpát, majd alaposan kitisztítja a fog belsejében található üreget a gyökércsúcsig. Ezt követően kialakítja a töméshez szükséges formát és ideiglenesen lezárja a fogat. A gyökércsatorna-rendszer tömése általában egy következő kezelés során történik.

  Költséges beavatkozás a gyökérkezelés?

  A gyökérkezelés költségei a szükséges beavatkozások függvényében eltérőek lehetnek. Rendszerint kevésbé költséges egy fog gyökérkezelése és felépítése, mint az alternatív kezelések. Egy fog eltávolításakor keletkező foghiányt többnyire még költségesebb helyreállítani (pl. implantátum behelyezésével vagy hídpótlással).

  A Móricz Dentalban végzett gyökérkezelő bevetkozások kivonatos árlistáját a linkre kattintva megtalálja!

  2020. március 13.Móricz Dental

  Vélemények a Móricz Dentalról

  F.P. Éva

  Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!

  Cs. Barbara

  Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek…

  Fenyvessy Árpád 59 éves agronómus

  Bölcsességfogaim sajnos csak későn kezdtek előbújni, a szűk hely miatt nagy fájdalmat okozott, ahogy nyomta a fogsoromat és felszakította az ínyemet. Mivel nemrég elköltöztem, interneten kerestem fogorvost. A fog kihúzása, bizonyult a lehető legjobb megoldásnak. A légkör a közel sem kellemes esemény dacára végig oldott volt. Az egyik gyökér kampós vége némi bonyodalmat jelentett, ugyanakkor…