Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

Járjon körbe a Móricz Dentálban a 3D technológia segítségével!

A séta indítása
Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

Hogyan tisztítsuk a fogszabályozás utáni helyben tartó készüléket?

2017. augusztus 29.

7 hasznos tipp a helyben tartó készülékek ápolásához

A legtöbb ember soha nem töltene el több napot fogmosás nélkül. Mégis, ha a fogszabályozás utáni helyben tartó készülékről van szó képesek hosszabb ideig halogatni ezeknek az eszközöknek a tisztítását. (Fogszabályozás után általában egy úgynevezett retenciós készüléket kell hordani, ami segít helyükön tartani a fogakat. A fogszabályozás utáni készülék lehet sín illetve lemez, ezt a fogszabályozó fogorvos határozza meg. Bár a fogak ilyenkor már a kellő pozícióban vannak, a szöveteknek idő kell míg alkalmazkodnak az új helyzethez.)

A helyben tartó sínen vagy lemezen ugyanazok a baktériumok telepednek meg, mint a fogakon. Éppen ezért, egy nem megtisztított készüléket a szájba helyezni olyan, mintha baktériumok lepte burokba zárnánk a fogakat és az ínyt.

Fogszabályozás

Éjszakai fogszabályozó készülék kép

Mikor kell tisztítani a retenciós készüléket?

Minden alkalommal, amikor fogat mosunk; finoman, egy puha kefével végig kell sikálni a fogszabályozás utáni retenciós sínt vagy lemezt. Hetente egyszer alaposabban is meg kell tisztítani.

Néhány jel, hogy nem voltunk elég alaposak:

  • a készüléknek rossz szaga vagy íze van
  • hártyás réteg képződött a készüléken
  • zavaros színű
  • több mint egy hete nem tisztítottuk
  • fehér foltok vannak a rögzítőn

Kezelés előtti konzultáció

 

Néhány egyszerű megoldás, ami segít szakszerűen tisztítani a készüléket

1.Víz

Önmagában a víz nem tisztítja meg, de ha a nap folyamán sok vizet iszunk az megakadályozza a baktériumok túlszaporodását.

A szénsav és a cukros üdítők ugyanúgy hatással vannak a készülékre, mint a fogakra. Étkezés és cukros italok fogyasztása előtt érdemes kivenni a készüléket.

A kiszáradt retenciós sínek hajlamosabbak a károsodásra, ezért tanácsos desztillált vízben áztatni, amikor nem használjuk.

 

2. Ecet

A fehér ecet egy kíméletes fertőtlenítőszer, ami megszünteti a szagokat és eltünteti a lerakódásokat. Keverjük össze az ecetet egy kis edényben meleg vízzel fele-fele arányban. Ezután áztassuk a retenciós sínt 20 percig a keverékben. Ha a rögzítőt hártya, vagy ásványi lerakódások borítják, puha fogkefével tisztítsuk át. Öblítsük át hideg vízzel és áztassuk további 20 percig.

 

3. Szódabikaróna

A szódabikarbóna egy ezerarcú fertőtlenítőszer. Még a besárgult helyben tartó sínt is segíthet kifehéríteni. A szódabikarbóna ellenáll a baktériumoknak (erős vegyi anyagok nélkül) és segít megőrizni a készülék és a száj pH egyensúlyát.

A szódabikarbónából egy pépes keveréket kell készítenünk fele víz és fele szóda arányban. Vastagon fedjük be vele a készüléket, majd mossuk át alaposan egy puha fogkefével, mintha fogkrémmel mosnánk.

4. Fogkrém

Fogmosáskor a készüléket is meg kell tisztítani. A legjobb, ha lágy sörtéjű fogkefét használunk. Ezután vegyük ki az retenciós készüléket és alaposan öblítsük el. Miután kivettük a készüléket újra meg kell mosni a fogakat, hogy a lefedett területeket is megtisztítsuk.

 

5. Retenciós készülék tisztító

Fogszabályozó kezelés Budapest
Fogszabályozó kezelés Budapest

Azok számára, akiknek nincs ideje vagy kedve egyéni megoldásokra, ezek a termékek is megoldást nyújtanak. Fontos, hogy kövessük a csomagoláson szereplő utasításokat. Vannak, amelyek nem használhatók bizonyos típusú szerkezetek, érzékeny fogak, vagy ínybetegségben szenvedő betegek esetében.

A fogszabályozó szakorvos minden esetben tud ajánlani olyan megoldást, ami megfelel a személyes igényeknek.

 

6. Fogsortisztító

Ha nincs más lehetőség, a fogszabályozás utáni helyben tartó sín biztonságosan tisztítható a fogsortisztítóval. Első lépésként át kell öblíteni a készüléket, majd 20 percig áztassuk a szerben. Ezután vegyük ki, és puha fogkefével óvatosan dörzsöljük át, majd alaposan öblítsük le.

 

7. Szájvíz

A szájvíz a szájban lévő baktériumok, és egyéb lerakódások ellen való. Ha más lehetőségünk nincs, alkalmas a helyben tartó sín tisztítására is. Hosszú távon viszont nem tisztítja meg elég alaposan a készüléket. 2-3 percig áztassuk alkoholmentes szájvízben, majd öblítsük át hideg vízzel és puha fogkefével, dörzsöljük át.

2017. szeptember 8.Móricz Dental

Vélemények a Móricz Dentalról

F.P. Éva

Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!

G. Ferenc 77 éves nyugdíjas; okl.villamosmérnök

Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A…

Fenyvessy Árpád 59 éves agronómus

Bölcsességfogaim sajnos csak későn kezdtek előbújni, a szűk hely miatt nagy fájdalmat okozott, ahogy nyomta a fogsoromat és felszakította az ínyemet. Mivel nemrég elköltöztem, interneten kerestem fogorvost. A fog kihúzása, bizonyult a lehető legjobb megoldásnak. A légkör a közel sem kellemes esemény dacára végig oldott volt. Az egyik gyökér kampós vége némi bonyodalmat jelentett, ugyanakkor…

Sokan azt gondolják jól mosnak fogat, de annak ellenére, hogy fogmosás mellett még fogselymet is használnak a fogorvosnál mégis meglepetés éri őket: fogszuvasodás, irritáció, ínygyulladás és még sorolhatnánk.     Mire ügyeljünk fogmosáskor? Mindig fontos, hogy visszatérjünk az alapokhoz, és meggyőződjünk róla, hogy megfelelő technikával mosunk fogat. Van egy fontos része a szájnak, amit sokan átugranak fogmosás közben. Ez a terület a fogak belső része,…

Bővebben

Súlyosan sérült fog, fogszuvasodás, vagy gyulladás esetén sokszor a gyökérkezelés jelenti a megoldást. Ilyenkor foghúzás helyett a gyökércsatornák kezelése által megmenthető egy fog. Mikor van szükség gyökérkezelésre? A fog belsejében lágy szövet, a pulpa található, ami idegeket és ereket tartalmaz, ami táplálja a fogakat. Sajnos ez a következő esetekben megfertőződhet: Mély fogszuvasodás miatt Ha egy fogat többször kezelnek, az megzavarhatja a belső szöveteket Megrepedt, vagy…

Bővebben

A fogköztisztítók (például a fogselyem, fogközkefe) használata, központi szerepet játszik az íny és a fogak tisztítása során. Naponta egyszer a fogmosás mellett ajánlott a fogköztisztítás is, így még kisebb az esélye annak, hogy fogszuvasodás vagy ínybetegség alakuljon ki. A fogselyem, és a fogköztisztító kefe használata segít megakadályozni vagy mérsékelni a fogkő kialakulását, ami nagy ellenségünk a fogszuvasodás elleni harcban. A fogkő olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek…

Bővebben

Nem pontosan érti, amit fogorvosa mond? Önben is felmerültek kérdések fogászati kezeléséről? 

A válaszokat most közvetlenül szakértő orvosainktól ismerheti meg fogászati tudásbázisunkból.

Kapjon választ fogászattal kapcsolatos kérdéseire leendő kezelőorvosától mindössze két kattintás segítségével.

...hogy egy mosollyal több legyen!

Kérdezzen és mi válaszolunk!