Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

Járjon körbe a Móricz Dentálban a 3D technológia segítségével!

A séta indítása
Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

Hogyan tisztítsuk a fogszabályozás utáni helyben tartó készüléket?

2017. augusztus 29.

7 hasznos tipp a helyben tartó készülékek ápolásához

A legtöbb ember soha nem töltene el több napot fogmosás nélkül. Mégis, ha a fogszabályozás utáni helyben tartó készülékről van szó képesek hosszabb ideig halogatni ezeknek az eszközöknek a tisztítását. (Fogszabályozás után általában egy úgynevezett retenciós készüléket kell hordani, ami segít helyükön tartani a fogakat. A fogszabályozás utáni készülék lehet sín illetve lemez, ezt a fogszabályozó fogorvos határozza meg. Bár a fogak ilyenkor már a kellő pozícióban vannak, a szöveteknek idő kell míg alkalmazkodnak az új helyzethez.)

A helyben tartó sínen vagy lemezen ugyanazok a baktériumok telepednek meg, mint a fogakon. Éppen ezért, egy nem megtisztított készüléket a szájba helyezni olyan, mintha baktériumok lepte burokba zárnánk a fogakat és az ínyt.

Fogszabályozás

Éjszakai fogszabályozó készülék kép

Mikor kell tisztítani a retenciós készüléket?

Minden alkalommal, amikor fogat mosunk; finoman, egy puha kefével végig kell sikálni a fogszabályozás utáni retenciós sínt vagy lemezt. Hetente egyszer alaposabban is meg kell tisztítani.

Néhány jel, hogy nem voltunk elég alaposak:

  • a készüléknek rossz szaga vagy íze van
  • hártyás réteg képződött a készüléken
  • zavaros színű
  • több mint egy hete nem tisztítottuk
  • fehér foltok vannak a rögzítőn

Kezelés előtti konzultáció

 

Néhány egyszerű megoldás, ami segít szakszerűen tisztítani a készüléket

1.Víz

Önmagában a víz nem tisztítja meg, de ha a nap folyamán sok vizet iszunk az megakadályozza a baktériumok túlszaporodását.

A szénsav és a cukros üdítők ugyanúgy hatással vannak a készülékre, mint a fogakra. Étkezés és cukros italok fogyasztása előtt érdemes kivenni a készüléket.

A kiszáradt retenciós sínek hajlamosabbak a károsodásra, ezért tanácsos desztillált vízben áztatni, amikor nem használjuk.

 

2. Ecet

A fehér ecet egy kíméletes fertőtlenítőszer, ami megszünteti a szagokat és eltünteti a lerakódásokat. Keverjük össze az ecetet egy kis edényben meleg vízzel fele-fele arányban. Ezután áztassuk a retenciós sínt 20 percig a keverékben. Ha a rögzítőt hártya, vagy ásványi lerakódások borítják, puha fogkefével tisztítsuk át. Öblítsük át hideg vízzel és áztassuk további 20 percig.

 

3. Szódabikaróna

A szódabikarbóna egy ezerarcú fertőtlenítőszer. Még a besárgult helyben tartó sínt is segíthet kifehéríteni. A szódabikarbóna ellenáll a baktériumoknak (erős vegyi anyagok nélkül) és segít megőrizni a készülék és a száj pH egyensúlyát.

A szódabikarbónából egy pépes keveréket kell készítenünk fele víz és fele szóda arányban. Vastagon fedjük be vele a készüléket, majd mossuk át alaposan egy puha fogkefével, mintha fogkrémmel mosnánk.

4. Fogkrém

Fogmosáskor a készüléket is meg kell tisztítani. A legjobb, ha lágy sörtéjű fogkefét használunk. Ezután vegyük ki az retenciós készüléket és alaposan öblítsük el. Miután kivettük a készüléket újra meg kell mosni a fogakat, hogy a lefedett területeket is megtisztítsuk.

 

5. Retenciós készülék tisztító

Fogszabályozó kezelés Budapest
Fogszabályozó kezelés Budapest

Azok számára, akiknek nincs ideje vagy kedve egyéni megoldásokra, ezek a termékek is megoldást nyújtanak. Fontos, hogy kövessük a csomagoláson szereplő utasításokat. Vannak, amelyek nem használhatók bizonyos típusú szerkezetek, érzékeny fogak, vagy ínybetegségben szenvedő betegek esetében.

A fogszabályozó szakorvos minden esetben tud ajánlani olyan megoldást, ami megfelel a személyes igényeknek.

 

6. Fogsortisztító

Ha nincs más lehetőség, a fogszabályozás utáni helyben tartó sín biztonságosan tisztítható a fogsortisztítóval. Első lépésként át kell öblíteni a készüléket, majd 20 percig áztassuk a szerben. Ezután vegyük ki, és puha fogkefével óvatosan dörzsöljük át, majd alaposan öblítsük le.

 

7. Szájvíz

A szájvíz a szájban lévő baktériumok, és egyéb lerakódások ellen való. Ha más lehetőségünk nincs, alkalmas a helyben tartó sín tisztítására is. Hosszú távon viszont nem tisztítja meg elég alaposan a készüléket. 2-3 percig áztassuk alkoholmentes szájvízben, majd öblítsük át hideg vízzel és puha fogkefével, dörzsöljük át.

2019. december 11.Móricz Dental

Vélemények a Móricz Dentalról

Szabó Edit

Elég sok fogászati rendelőben megfordultam, mivel esztétikai helyreállítást szerettem volna. Így választottam a Móricz Dentalt; és Grosz doktor úrat. A végeredmény csodálatos lett! Volt olyan kezelés, amiről a doktor úr lebeszélt de már tudom, hogy a legjobbat akarta nekem, és teljesen igaza volt. Mindenben rá hagyatkoztam! Nagyon szépen köszönöm Önnek drága doktor úr a gyönyörű…

B. István

Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal…

Kovács Imola 32 éves technológus

A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is…

Sokan gondoljuk úgy, hogy helyesen mosunk fogat. Fogmosás mellett még fogselymet is használunk. Akkor mit tehetnénk még fogaink épégének megőrzéséért? Amikor pedig meglátogatjuk a fogorvosunkat, akkor mégis jön az igazi meglepetés: fogszuvasodás, irritáció, ínygyulladás, érzékenység. Akkor valamit mégsem csinálunk jól? Bizony előfordulhat… A fogmosás művészete Fontos, hogy visszatérjünk az alapokhoz, és meggyőződjünk arról, hogy megfelelő technikával mosunk fogat. Van egy fontos része a szájnak, amit…

Bővebben

Súlyosan sérült fog, fogszuvasodás, vagy gyulladás esetén sokszor a gyökérkezelés jelenti a megoldást. Ilyenkor foghúzás helyett a gyökércsatornák kezelése által megmenthető egy fog. Mikor van szükség gyökérkezelésre? A fog belsejében lágy szövet, a pulpa található, ami idegeket és ereket tartalmaz, ami táplálja a fogakat. Sajnos ez a következő esetekben megfertőződhet: Mély fogszuvasodás miatt Ha egy fogat többször kezelnek, az megzavarhatja a belső szöveteket Megrepedt, vagy…

Bővebben

A fogköztisztítók (például a fogselyem, fogközkefe) használata, központi szerepet játszik az íny és a fogak tisztítása során. Naponta egyszer a fogmosás mellett ajánlott a fogköztisztítás is, így még kisebb az esélye annak, hogy fogszuvasodás vagy ínybetegség alakuljon ki. A fogselyem, és a fogköztisztító kefe használata segít megakadályozni vagy mérsékelni a fogkő kialakulását, ami nagy ellenségünk a fogszuvasodás elleni harcban. A fogkő olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek…

Bővebben

Nem pontosan érti, amit fogorvosa mond? Önben is felmerültek kérdések fogászati kezeléséről? 

A válaszokat most közvetlenül szakértő orvosainktól ismerheti meg fogászati tudásbázisunkból.

Kapjon választ fogászattal kapcsolatos kérdéseire leendő kezelőorvosától mindössze két kattintás segítségével.

...hogy egy mosollyal több legyen!

Kérdezzen és mi válaszolunk!