Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

  Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

  Fogínysorvadás megelőzése

  A fogínysorvadás megelőzése elsősorban a páciens feladata. Ez legfőképp a szájápolási szokásain, valamint az életvitelén múlik, hiszen nagyon sok tényező befolyásolja a fogínysorvadás kialakulását. A megfelelő szájhigiénia az első és legfontosabb a fogínysorvadás megelőzésében, ám nem ez az egyetlen tényező, melyre oda kell figyelni. Megfelelő táplálkozással és egészséges életvitellel elkerülhető ez a betegség.

  fogínysorvadás megelőzése

  Helyes szájápolás a fogínysorvadás megelőzése érdekében

  Érdemes egy dentálhigiénikus segítségét kérni abban, hogy megtanuljuk a szájápolásnál használatos eszközök használatát. Nem a fogkefe az egyetlen eszköz, mellyel a szájüreg tisztaságát biztosítani kell.

  A fogköztisztító kefe is olykor nagyon jó szolgálatot tesz, valamint a fogselyem segítségével a fogak közötti rések, melyek fogkefével nem elérhetők, tökéletesen megtisztíthatók. Érdemes olyan szájöblítő folyadékot használni, ami antibakteriális hatású, ezzel még jobban vissza lehet szorítani a baktériumok elszaporodását.

  Amikor valakinél kezd kialakulni a fogkő, azt a lehető leggyorsabban el kell távolíttatni, mivel ez a fogínysorvadás fő kiváltó oka. Érdemes évente legalább két alkalommal fogászati ellenőrzésen részt venni, hogy a lehető leghamarabb észrevehető legyen, ha a fogkő elkezd kialakulni. Így jó eséllyel megelőzhető a fogínysorvadás.
  Az sem utolsó szempont, hogy gyermekeink időben megtanulják a helyes szájápolási technikákat. Ez biztosítja számukra a későbbiekben, hogy a fogínysorvadás hírből se legyen ismerős számukra.

  fogínysorvadás megelőzése

   

  A szervezet általános karbantartása

  Erős és ellenálló immunrendszer esetében sokkal nehezebben alakul ki fogínysorvadás. Ezt sok esetben egyéb betegségek is befolyásolják, ezért érdemes ezekre nagyon odafigyelni. Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy nagyon sok betegség van, mely összefüggésben áll a fogínysorvadás kialakulásával, oda-vissza egyaránt. Ezért, ha valakinek valamilyen betegsége van, akkor azt a megfelelő szakorvos segítségével kezeltetni kell. Így meg lehet őrizni az immunrendszer hatékonyságát, és a fogínysorvadás is megelőzhető.

  Egy kezeletlen gyulladásos megbetegedés a szervezeten belül folyamatos bakteriális inváziót hozhat létre. Ez az állapot könnyű táptalajt biztosít az egyéb gyulladások megjelenésére, így a fogínysorvadás kialakulására is. Ez azonban fordítva is igaz, hiszen a kezeletlen, folyamatosan fennálló fogínysorvadás más megbetegedésekhez is vezethet. Ez az elsődleges oka annak, hogy minden betegséget annak megjelenésekor, azonnal kezeltetni kell.

   

  Táplálkozás minősége

  A táplálkozás minősége határozza meg szervezetünk energiaszintjét, ellenálló képességét, a regenerálódásra való képességet, ezért nyilvánvalóan hatással van a fogínysorvadás kialakulására is.

  fogínysorvadás megelőzése

  Amikor valaki szénhidrátban gazdag táplálékot eszik nap, mint nap, emellett a fehérje, a vitamin és ásványi anyag bevitel jóval alatta marad a normál mennyiségnek, akkor a szervezet legyengül. Az immunrendszer nem lesz képes ellátni a feladatát, a gyulladás sokkal gyorsabban kialakul és gyorsabban terjed, valamint képtelen lesz a szervezet regenerálódni, így sokkal könnyebben kialakulhat a fogínysorvadás.

  Az is elképzelhető, hogy a fogínysorvadás kezelése azért nem hatékony, mert a szervezet nem jut elegendő energiához, vitaminhoz, ásványi anyaghoz és antioxidánshoz, így képtelen lesz az „öngyógyításra”, a regenerálódásra.

  Minél kevesebb szintetikus adalékanyaggal dúsított táplálékot fogyaszt valaki, annál több esélye van a hatékony immunrendszer fenntartására. Ez a fogínysorvadás megelőzéséhez elengedhetetlen. Szükség van a megfelelő mennyiségű fehérjére. Továbbá muszáj táplálék kiegészítőket bevinni a szervezetbe, hiszen manapság az élelmiszerek közel nem olyan minőségűek, hogy azzal fedezni lehessen a normál vitamin és ásványi anyag szükségletet.

  Oda kell figyelni azokra a tápanyagokra és táplálék kiegészítőkre, melyek antioxidánst tartalmaznak, hiszen ez határozza meg a szervezet regenerálódási képességét. Ezzel megakadályozható a fogínysorvadás kialakulása, illetve kezelés után meggyorsítható a gyógyulási folyamat.

  fogínysorvadás megelőzése

   

  Egészséges életmóddal a fogínysorvadás megelőzhető

  Bármilyen furcsa, a fogínysorvadás kialakulása olykor az életmódnak köszönhető, illetve a fogínysorvadás megelőzése is sokkal könnyebb egészséges életmóddal, tehát igen erős összefüggés mutatható ki a fogínysorvadás és az életmód között.

  Az első és legfontosabb tényező életmód tekintetében a dohányzás. Klinikai tesztek által bizonyították, hogy egy dohányzó ember esetében ötször akkora az esély a fogínysorvadás kialakulására, mint egy nemdohányzó esetében. Már a dohányzás elkerülése is nagyon hatékony módszer a fogínysorvadás megelőzésére.

  Az egészséges életmód további tényezői elsősorban az immunrendszer állapotával függenek össze, ami meglehetősen nagy befolyással van a fogínysorvadás kialakulására, illetve annak esélyére.

  Aki nem fogyaszt alkoholt, rendszeresen sportol, kerüli a stresszes életmódot, megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fogyaszt, annak egyértelműen sokkal jobb állapotban van az immunrendszere, mint azoké, akik másként élnek. Az erős immunrendszer képes védekezni a bakteriális támadások ellen, így sokkal kisebb az esély a fogínysorvadás kialakulására, mint egy rosszul karbantartott szervezet esetében.

  Természetesen, a helyes és rendszeres szájápolást egyik tényező sem váltja ki, a fogínysorvadás megelőzésének ez az alapja, ám a fent felsorolt tényezők is nagymértékben befolyásolják a szájüregi állapotokat.

  2020. szeptember 22.Móricz Dental