Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

  Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

  Fogínygyulladás tünetei

  Tudta Ön, hogy a magyar felnőtt lakosság többségét érinti a fogínygyulladás? Éppen ezért a fogínygyulladás tüneteit érdemes minél előbb kezeltetnie, hogy elkerülhesse a komolyabb fogászati betegségeket. A Móricz Dentalnál segítünk Önnek abban, hogy beazonosíthassa a fogínygyulladás tüneteit, valamint megtudhatja azt is, mit tehet az ínygyulladás ellen!

  Fogínygyulladás tünetei

  Fogínygyulladás tünetei – miért alakul ki a fogíny gyulladás?

  A fogínygyulladás tüneteinek hátterében több tényező is állhat. Ahhoz pedig, hogy a gyógyítási folyamat sikeres legyen, a legfontosabb a probléma okát megtalálni. A leggyakoribb oka a fogínygyulladásnak, az elhanyagolt szájhigiénia, amit az otthoni szájápolás hiánya, vagy annak nem megfelelő elvégzése okoz (például a fogköztisztitó kefe és fogselyem használatának mellőzése). Ebből adódóan a fogakon könnyedén felhalmozódhatnak az úgy nevezett plakkok és a fogkő. Ezek kialakulásával ugyan még a fogínygyulladás tünetei és maga betegség nem fog kialakulni, csak akkor, ha ezek nem kerülnek időben eltávolításra. A fogkő lehúzódhat ugyanis a fogíny szintje alá és ezzel nem csak a fog felszínén okozhat szuvasodást, de a fog gyökerein is. Ez pedig elősegíti a tasakok kialakulását is a foggyökér és az íny között. Tehát ez egy összetett folyamat lehet, amit elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia okoz. De mi állhat még a fogínygyulladás tüneteinek hátterében?

  • Genetikai okok
  • Egyéb betegségek
  • Gyulladás kialakulása
  • Bizonyos gyógyszerek mellékhatása

   

  Melyek a fogínygyulladás tünetei?

  A fogínygyulladás tüneteit olykor nehéz felismerni, hiszen szinte észrevétlenül jelennek meg. A fogínygyulladás tünetei között jelentkezhet:

  • Fogínyvérzés, különösen étkezés és fogmosás során
  • Vörös, piros íny
  • Duzzadt, érzékeny íny
  • Fogérzékenység, különösen hideg/meleg ételek vagy italok esetén
  • Kilazult fogak

   

  Fogínygyulladás tünetei – miért kell komolyan vennünk?

  A fogínygyulladás tüneteit és magát a fogágybetegséget nem szabad félvállról vennünk, hiszen számos olyan szövődményt okozhat, amelyek komolyabb kockázatot jelentenek fogaink állapotában.

  A gyulladás önmagában nem tesz jót a szerveztre nézve, különösen akkor, ha hosszú ideje fennáll. A gyulladás pedig az ínyről könnyedén átterjedhet a környező szövetekre, így a foggyökerekre is. Ennek következménye, hogy a fog tartó szövetei meggyengülnek, a fogak elmozdulhatnak a helyükről, vagy kieshetnek. A legrosszabb esetben a gyulladás az állkapocscsontot is elérheti, amely csontsorvadással járhat, így a fogimplantátumos fogpótlás csakis csontpótló beavatkozással lehetséges.

  Fogínygyulladás tünetei – hogyan kerülhetjük el a kialakulását?

  A fogínygyulladás tüneteit és annak kialakulását a legkönnyebben az alapos otthoni szájápolással kerülhetjük el. Ezalatt nem csak a rendszeres és helyesen kivitelezett fogmosást értjük, de a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe, valamint a szájvíz használatát egyaránt. Továbbá a rendszeres, félévenkénti fogászati kontrollvizsgálat és fogkő eltávolítás szintén elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, illetve az egészséges fogak fenntartásához.

   

  Fogínygyulladás tünetei – hogyan szüntetjük meg a zavaró tüneteket a Móricz Dentalban?

  A fogínygyulladás tüneteinek sikeres kezeléséhez először fel kell tárnunk a probléma hátterében álló okot. Erre egy személyes konzultáció a legalkalmasabb, melynek során felállítjuk a diagnózist és a kezelési tervet.

  Az ínygyulladást legtöbb esetben a felhalmozódott baktériumok és lepedékek okozzák, így rendelőnkben egy igen hatásos kezelést dolgoztunk ki a fogínygyulladás tüneteinek megszüntetésére.

  Rendelőnkben a következő kezelések állnak a rendelkezésére a fogínygyulladás sikeres kezelésére:

  • Dentalhigiénia kezelés, fogkő eltávolítással
  • Irányított biofilm terápia
  • Nyitott kürettálás
  • Zárt kürettálás
  • Teljes szájfertőtlenítés
  • Oki terápia

   

  Fogínygyulladás tünetei – mit tegyünk, ha megjelentek a tünetek?

  Amennyiben Ön is tapasztalta a fent felsorolt bármelyik tünet egyikét, vagy már régen járt fogorvosnál és itt az ideje egy alapos fogászati szűrővizsgálatnak, akkor kérjen időpontot egy személyes konzultációra! A Móricz Dentalnál a fogínygyulladás sikeres kezelésére specializálódott parodontológus fogszakorvosok várják Önt személyes konzultáción. Jelentkezzen be rendelőnkbe a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy online űrlapunk kitöltésével!

  2021. február 24.Móricz Dental