Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

    Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

    A fogak ellensége: üdítők és szénsav

    2017. június 26.

    Az üdítőitalok fogyasztása az egyik legsúlyosabb tényező a fogerózió kialakulásában.

    A fogerózió során a fogzománc – a fogakat fedő kemény réteg – a sav hatására lekopik, majd a mélyebb rétegekben a zománc alatti érzékeny terület (dentin) is károsodik. A fogzománc eróziója kellemetlen érzéssel, fájdalommal járhat különösen meleg vagy hideg ételek fogyasztása során.

    Közismert, hogy a diétás vagy más üdítőitalok, a szénsavas italok, szénsavas vizek, és gyümölcslevek gyakori fogyasztása káros a fogakra.

    Amikor savasat eszünk vagy iszunk a fogzománc puhább lesz, veszít ásványianyag tartalmából. A szervezet erre reagál és a nyál segítségével a savas állapot után visszaáll a természetes egyensúly. Azonban ha ezek a savas támadások túl gyakran fordulnak elő a szájüregnek nincs elég ideje arra, hogy visszaállítsa saját egyensúlyát így a fogak felszíne elkopik. Bármi, aminek a PH értéke kevesebb mint 5.5 károsíthatja a fogakat.

    Fogorvosi konzultáció Budapest
    Fogorvosi konzultáció Budapest

    A felnőttek jelentős hányadánál kimutatható a fogászati erózió

    Vizsgálatok bizonyítják, hogy a fogerózió azoknál a személyeknél a legerősebb, akik cukros üdítőket és gyümölcsleveket isznak.

    A megvizsgált 3773 résztvevő 79%-ánál kimutatható a fogerózió; 64%-ánál enyhe fogkopás, 10%-ánál mérsékelt fogkopás és 5%-ánál súlyos fogkopás alakult ki. A mérsékelt és súlyos fogkopással rendelkező személyek naponta több gyümölcslevet és üdítőitalt fogyasztottak, mint a többi csoport résztvevői.

    Kimutatták, hogy az enyhe fogkopással rendelkező személyek körében a tej népszerűbb ital volt, mint a szénsavas italok vagy a gyümölcslé. Kiderült az is, hogy a férfiak esetében kétszer nagyobb a fogászati erózió kockázata, mint a nőknél, és a fogkopás mértéke súlyosbodik az életkor növekedésével.

    Sok szénsavas és gyümölcslé legalább hat teáskanál cukrot tartalmaz és mivel gyakran nagyobb kiszerelésben kaphatóak, mint az ajánlott beviteli mennyiség, fogszuvasodáshoz és fogerózióhoz vezetnek.

    Amellett, hogy a gyümölcslé egy tápláló ital lehet, a magas cukor és savtartalma miatt gyakori fogyasztása árthat a fogaknak – mondta Dr. Nigel Carter, a British Dental Health Foundation vezérigazgatója. A víz és a tej a legjobb választás, nemcsak a szájüreg szempontjából, hanem az egész szervezet egészségére nézve is. Gondoljunk arra, milyen gyakran okoz problémát a cukros ételek és italok fogyasztása, éppen ezért fontos, hogy csökkentsük ezek bevitelének gyakoriságát. – hozzátette – Nem szükséges kezelni minden esetben a fogeróziót. Rendszeres ellenőrzéssel és fogorvosi tanácsadással megakadályozható a probléma és, hogy az erózió súlyosabb legyen. Utóbbi esetekben viszont a fogkopás behatóbb, költségesebb kezelést igényel, ezért is fontos a jó szájhigiéniai szokások betartása, hogy megelőzzük ezzel a későbbi problémák kialakulását.

    Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/

    2020. június 7.Móricz Dental