Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

A fogászati implantológia fejlődése

2017. október 16.

Rövid összefoglaló az implantológia történetéről

Jelenleg a fogászati implantátumok beültetése a leghatásosabb megoldás a hiányzó fogak pótlására. A fogászati implantológia területén magas hosszútávú sikerességi mutatók figyelhetők meg; átlagosan az esetek 97%-ában az implantátum hosszú évtizedeken át ellátja a feladatát.

A fogászati implantológia az egyetlen megbízható megoldás, amely:

  • Biztosítja, támasztja a környező fogakat
  • Segíti a természetes csontképződést
  • Helyreállítja a beteg mosolyát és önbizalmát
  • Helyreállítja a rágóképességet

Kétségtelen, hogy a civilizáció története során az emberek számára mindig is fontos volt az esztétikus, egészséges mosoly. Ám nemcsak az esztétikai szempontok játszottak fontos szerepet hiányzó fogak pótlásában, hanem a funkcionalitás is, azaz a rágóképesség helyreállítása.

Szájsebészet banner
Szájsebészet banner
  • 4000 évvel ezelőtt az ókori Kínában faragott bambuszrudakat használtak a hiányzó fogak pótlására.
  • 3000 évvel ezelőtt egy egyiptomi királynak rézcsapot rögzítettek a felső állkapcsába. Ez az első feljegyzett eset, ami bizonyítja, hogy már évezredekkel ezelőtt fém fogpótlást erősítettek az állcsontba.
  • A közelmúltban, Franciaországban egy 2300 éves kelta sír maradványai közt valódi fogak mellett vas fogat is találtak. A szakértők úgy vélik, azért kerültek az eredeti fogak közé, hogy javítsák a halál utáni mosolyt. Valószínű csak a túlvilági élethez szánták, mivel azokat az álkapocsba kalapálták. Egy ilyen beavatkozás élő embernek kínzó fájdalommal járt volna.
  • Az elmúlt 2000 év alatt az emberek sok mindennel próbálták helyettesíteni elvesztett fogaikat. Sokszor állati fogakkal, vagy rabszolgáktól, szegényektől vásárolt fogakkal pótolták a hiányt. Az állati eredetű, más fajtól származó implantátumokat heteroplasztikus fogpótlásoknak nevezzük, míg az emberi, azaz saját fajtól származó implantátum homoplasztikus. Az azonban hamar bebizonyosodott, hogy az állati vagy más személytől származó fogpótlás esetén nagy az esélye annak, hogy azt nem fogadja be a szervezet. Ilyenkor a beültetett terület elfertőződik.
  • Régészek több ősi, körülbelül 1350 évvel ezelőtti koponyánál is felfedezték, hogy a fogakat különböző típusú anyagokból, például tengeri kagylóból, vagy jádekőből készült fogpótlásokkal próbálták pótolni. Sok esetben a fogpótlás már becsontosodott, összekapcsolódott az állkapoccsal is. Egy példa erre Dr. Wilson Popenoe, aki 1931-ben Hondurasban, maja romok feltárása során, az emberi maradványok között talált egy állkapcsot három kagylóból faragott, fogalakú fogpótlással az alsó állkapocsban. Az érdekesség ebben, hogy a kagyló körül kialakult csontszerkezet regeneráció jeleit mutatta.

Fotó: Antiquity Publications Ltd

Az implantológia rohamos fejlődése sokkal későbbre datálható

implantológia
NobelParallel Conical Connection fogászati implantátum rögzítése

A 18. században haladó gondolkodású kutatók arannyal ás más ötvözetekkel kezdtek kísérletezni, de az erőfeszítések ellenére gyenge eredmények születtek. 1886-ban egy orvos platina lemezre porcelán koronát szerelt, ami ismét sikertelen próbálkozásnak bizonyult. A probléma mindvégig az volt, hogy az emberi szervezet és a csont elutasította az idegen testeket. Az implantológia sikerességéhez olyan fogpótlásra van szükség, ami tulajdonképen össze tud olvadni a meglévő csontozattal.

A mai modern fogászati implantátumok titánból készülnek, amelyek különleges tulajdonságaik révén magas fokú csontintegrációt biztosítanak. Ezeket a kivételes jellemzőket 1952-ben fedezte fel egy ortopéd sebész, Branemark. Egy nyúl combcsontján tanulmányozta a csontgyógyulás és regeneráció folyamatát, amikor rájött, hogy a korábban behelyezett titánhengert nem tudja eltávolítani. A csont ugyanis olyan közel került a titánhengerhez, hogy szinte egybeolvadt azzal. Ezután állatokon és embereken is folytatta a kísérletet. 1965-ben Branemark behelyezte az első fogászati implantátumot egy embernek. Ez kulcsfontosságú pillanat volt a fogászat történetében.

Az implantológia fejlődése a kutatásoknak és az állandó fejlesztéseknek köszönhetően az utóbbi évtizedekben jelentősen felgyorsult. A modern fogászati implantátumok csúcsminőségű titánium ötvözetből készülnek, gyakran durvább felületűek, hogy megkönnyítsék a csontintegrációt. Helyes szájápolással és szájhigiéniával hosszú távú sikert eredményeznek.

2019. március 10.Móricz Dental

Vélemények a Móricz Dentalról

S. Zsolt

Amikor elmentem kontrollra az itteni (Holland) fogorvosomhoz, ránézett a friss röntgenre, és azt mondta: “Wow, hát ez a gyulladás rengeteget javult, nem tudom ki csinálta, de minden elismerésem, profi munka!”

Fábián Tamás 47 éves orvos-technikus

Nagyon tetszik a Móricz Dental. Eddig minden fogászaton nagyon féltem, de itt teljesen más. Nagyon kedves volt velem Grosz Doktor úr, így hamar elszállt minden félelmem. Mindenkinek bátran ajánlom ezt a fogászatot, mert a jó munka mellé jut idő a kedvességre is.

Kovács Imola 32 éves technológus

A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is…