Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

Járjon körbe a Móricz Dentálban a 3D technológia segítségével!

A séta indítása
Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

Bölcsességfog eltávolítás

Pácienseink kérdezték, és a mi válaszunk az Ön számára is érdekes lehet

Miért okoz számunkra olykor komoly problémát a bölcsesség fog és hogyan kerülhetjük el a nagy fájdalommal járó bölcsesség fog gyulladást?

A fogsorban az utolsó fogakat nevezzük bölcsességfogaknak. Maga a bölcsességfog név onnan származik, hogy kinövésük egy időben történik a „bölcsesség megszerzésének” korával, ami a húszas évinkre datálható.  Azonban az idő már eljárt a bölcsességfog felett. Mára már szükségtelenné vált és nem tölt be valós szerepet a rágási funkcióban.

A bölcsességfog azért okoz általában problémát számunkra mert az állkapcsunkban nincs már elegendő hely a zavartalan kinövésükhöz. Ez egy evolúciós folyamat. És ha nincs a növekedéshez elég helyük, akkor a kitörni szándékozó bölcsességfog előre tolja az összes mellette lévő fogat.  Ez nem csak esztétikailag okoz problémákat. A szorosan álló, egymásra növő fogak sokkal inkább hajlamosabbak a szuvasodásra, hiszen még a leggondosabb otthoni szájápolással sem tudunk hatékonyan megszabadulni a fogakon lévő lepetéktől.

Akkor tudjuk elkerülni ezeket a problémákat, ha a tünetek jelentkezését követően azonnal felkészült szájsebészhez fordulunk aki eltávolítja a bölcsességfogakat.

A Móricz Dentalban öt nemzetközi gyakorlattal rendelkező felkészült szájsebész áll az ön rendelkezésére a bölcsességfogak szakszerű eltávolítására. Konzultációs időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon tud kérni kollégáinkhoz.

Implantátum beültetés, szájsebészet Budapest kép

Milyen jelenségekre kell odafigyelnie, ami arra utal, hogy bölcsességfog problémái vannak?

A bölcsességfog helytelen növekedési folyamata kezdetben többnyire csak zsibbadást okoz az állkapocsban, esetenként pedig nem túl erős fejfájást, ami azonban nagyon zavaró tud lenni, mivel általában szakaszosan jelentkezik.

A bölcsesség fog növekedés olykor évekre is megáll, azonban, ha tovább fejlődik, akkor az elviselhető kellemetlenségen kívül komoly gyulladást is okozhat. Ennek akkor van a legnagyobb esélye, ha nem csak a helyhiánnyal, hanem a rossz növekedési iránnyal is számolnunk kell. Ez esetben sokszor heves fájdalom jelezheti a bölcsesség fog gyulladását.

Bölcsességfog eltávolítás ábra kép

Előfordulhat, hogy a növekedő bölcsességfog egy ponton kibújik az ínyből, de az íny és a fog között egy tasak alakul ki. Ebben baktériumok telepednek meg, amik gyulladást is okozhatnak a szájüregben. A tünetei a szokásos gyulladásos tüneteken kívül:

 • Duzzanat
 • Bűzös szájszag
 • Szájzár

Ha a bölcsességfog a növekedés során azonban nem tudja áttörni az íny felszínét, akkor az az állkapocscsontban kezd el növekedni. Ez aztán ciszta kialakulásához vezethet, ami szintén erős gyulladással járhat.  A ciszta növekedése ráadásul roncsolja az állkapocs csontállományát, ami csontvesztéssel járhat.

Milyen jelenségekre kell odafigyelnie, ami arra utal, hogy bölcsesség fog problémái vannak?

A bölcsesség fog helytelen növekedési folyamata kezdetben többnyire csak zsibbadást okoz az állkapocsban, esetenként pedig nem túl erős fejfájást, ami nagyon zavaró tud lenni, mivel általában szakaszosan jelentkezik.

A bölcsesség fog növekedés olykor évekre is megáll, azonban, ha az tovább fejlődik, akkor a kellemetlenségen kívül nagyon komoly gyulladást is okozhat. Ennek akkor van a legnagyobb esélye, ha nem csak a helyhiánnyal, hanem a rossz növekedési iránnyal is számolnunk kell. Ez esetben sokszor heves fájdalom jelezheti a bölcsesség fog gyulladását.

 

Mikor kell mindéképpen szájsebészhez fordulnia a bölcsesség foga problémájával?

Mint a legtöbb fogászati probléma esetében a bölcsességfog problémájánál is a megelőzés a legjobb stratégia.

Amikor Ön a fenti tünetek bármelyikét saját magán észre veszi, akkor érdemes a lehető legrövidebb időn belül készíteni egy panoráma a röntgen felvételt vagy egy 3D CT felvételt, amelyből pontosan beazonosítható a bölcsességfog pozíciója és az, hogy a növekedés mély stádiumában van.

Ennek segítségével egy felkészült szájsebész már pontosan fel tudja állítani a bölcsességfog eltávolításának stratégiáját.

Ki végzi a szájsebészeti beavatkozásokat a Móricz Dentalban?

Mi kell tenni abban az esetben, ha ön is szeretné megelőzni a bölcsességfog által okozott kellemetlenségeket és fájdalmat?

A bölcsességfog eltávolítása komoly szakértelmet igénylő műtéti beavatkozás, azonban egy felkészült szájsebész számára egyszerű rutineljárás. Ha szeretne Ön is megszabadulni a bölcsességfog által hordozott kockázatoktól akkor jöjjön el a Móricz Dentalba egy szájsebészeti konzultációra

Öt nemzetközi gyakorlattal rendelkező szájsebész kollegánk örömmel áll az Ön rendelkezésre bölcsességfog problémájának szakszerű és kíméletes orvoslásában.

Konzultációs időpontot a  +36 1 3611 222-es telefonszámon tud kérni.

Várjuk Önt szertettel a Móricz Dental rendelőjében.

2018. május 10.Móricz Dental

Kérjen időpontot egy személyes konzultációra szakorvosunkhoz!

vagy adja meg a telefonszámát és mi örömmel visszahívjuk Önt
+36 1 3611 222

+36 1 3611 222

Vélemények a Móricz Dentalról

N. P.

Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a…

Cs. Barbara

Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek…

G. Ferenc 77 éves nyugdíjas; okl.villamosmérnök

Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A…

Fájdalommentes beavatkozások – a fogbeültetés Miért ítéli meg fájdalommentesnek az implantációs beavatkozásokat a páciensek 95%-a? Az implantológiai orvostudomány és a technológia az elmúlt években sosem látott fejlődésen ment keresztül, ami azért jó hír Önnek, mert az idők kezdetétől még sohasem volt kíméletesebb lehetősége hiányzó fogainak pótlására fogászati implantátumokkal, mint amilyen ma van. Szájsebészet, implantátum beültetés Budapesten Az új és innovatív implantációs megoldások bevezetése csökkentette az…

Bővebben

Sokan azt gondolják jól mosnak fogat, de annak ellenére, hogy fogmosás mellett még fogselymet is használnak a fogorvosnál mégis meglepetés éri őket: fogszuvasodás, irritáció, ínygyulladás és még sorolhatnánk.     Mire ügyeljünk fogmosáskor? Mindig fontos, hogy visszatérjünk az alapokhoz, és meggyőződjünk róla, hogy megfelelő technikával mosunk fogat. Van egy fontos része a szájnak, amit sokan átugranak fogmosás közben. Ez a terület a fogak belső része,…

Bővebben

Súlyosan sérült fog, fogszuvasodás, vagy gyulladás esetén sokszor a gyökérkezelés jelenti a megoldást. Ilyenkor foghúzás helyett a gyökércsatornák kezelése által megmenthető egy fog. Mikor van szükség gyökérkezelésre? A fog belsejében lágy szövet, a pulpa található, ami idegeket és ereket tartalmaz, ami táplálja a fogakat. Sajnos ez a következő esetekben megfertőződhet: Mély fogszuvasodás miatt Ha egy fogat többször kezelnek, az megzavarhatja a belső szöveteket Megrepedt, vagy…

Bővebben

Az Ön véleménye számunkra nagyon fontos. Segítene még jobbá tenni a Móricz Dentalt?

Tiszteljen meg azzal, hogy ránk szán 5 percet az értékes idejéből, és megosztja velünk azt, hogy véleménye szerint hogyan emelhetjük még magasabb szintre pácienseink elégedettségét.

Kérjük, kattintson erre az e-mail címre info@moriczdental.hu és ossza meg velünk saját szavaival azt, amit elvár egy Ön számára ideálisnak tartott fogászati rendelőtől.

...hogy egy mosollyal több legyen!

Kérdezzen és mi válaszolunk!
 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Néhány fontos kérdés, amelyről örülnénk, ha megosztaná velünk véleményét:

Ön hogyan keres fogászati rendelőt, ha jelenlenleg nincs fogorvosa vagy van, de nem elégedett annak szolgáltatási színvonalával?

Milyen szempontokat mérlegel, ha egy fogászati rendelőről kell döntést hoznia:

 • A fogászati rendelőben elérhető árak
 • A fogászati rendelőben dolgozó fogorvosok szakmai felkészültsége
 • A fogászati rendelő elhelyezkedése és megközelíthetősége
 • A fogászati rendelő felszereltsége és hangulata
 • A fogászati rendelőben dolgozó munkatársak kedvessége és empátiája
 • A szolgáltatások teljeskörűsége (tehát az, hogy Ön olyan fogászati rendelőt keres, amelyben minden korszerű diagnosztikai és fogászati szolgáltatást egy helyen vehet igénybe)
 • A felhasznált fogászati alapanyagok minősége
 • A jól szervezett munka és a rövid várakozási idő

Mit tehet még Önért egy fogászati rendelő, hogy annak visszatérő és hűséges páciense legyen hosszú éveken keresztül