Online bejelentkezés

A gyors online jelentkezéshez töltse ki űrlapunkat!

Milyen fogászati kezelések érdeklik Önt? Válasszon:

Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

Járjon körbe a Móricz Dentálban a 3D technológia segítségével!

A séta indítása
Nézze meg virtuálisan rendelőnket!

A fogfehérítés története

2015. május 15.

Az emberek mindig arra vágytak, hogy megjelenésük kellemes benyomást keltsen, egészséget sugározzon, és ehhez a fehér és egészséges fogazat nagymértékben hozzájárul, ám régebben a fogfehérítés korlátozott lehetőségekkel rendelkezett, az erőfeszítések nem mindig vezettek eredményre.

A fogfehérítés története
Fogfehérítés

Már az ókori rómaiakat is foglalkoztatta a fogfehérítés, hiszen a szép és fehér fogak gazdagságot, jómódot tükröztek. Különböző fogfehérítő eljárásokat próbáltak kialakítani, ilyen volt az őrölt tajtékkő, borecet, szóda és hamu keverékéből készült fogfehérítő krém. A középkorban abrazív (polírozó) fehérítő porokat készítettek kagylóból és üvegből. A XIV. században Guy de Chauliac szintén létrehozott egy kenőcsöt, ami mézből, felmelegített sóból, és egy kevés ecetből állt. A későbbi századokban a zomác reszelésével, felsértésével és savval próbáltak eredményeket elérni, de ezeknek súlyos következményei voltak a fogak egészségére nézve. Ebben az időszakban, Európában vízzel kevert gyöngyházport is használtak a fogak fehérítésére.

Az első fogfehérítő eljárás, mely már hatékonynak volt mondható, tehát szemmel látható színkülönbség történt, az másfél évszázaddal ezelőtt került használatba. Igen népszerű volt, a fent említett okok miatt, a fogfehérítés, pedig azt érdemes tudni, hogy akkoriban még nem voltak teljesen veszélytelenek a fehérítő anyagok, valamint az eljárás is igen hosszadalmas volt, és élő fog esetében nem volt alkalmazható.

Hozzávetőlegesen száz évvel ezelőtt került használatba egy éter-peroxid alapú szájöblítő módszer, mely sikeres fogfehérítés eljárás volt. Az éter-peroxid szájöblítést kizárólag szakorvosi felügyelet mellett lehetett végezni, és az eredményesség érdekében több egymás utáni kezelést igényelt.

A múlt század közepére fejlődött olyan szintre a fogfehérítés, hogy elkezdték használni a hidrogén-peroxidot és ekkor már élő fog fehérítése is lehetségessé vált.

Fél évszázaddal ezelőtt Klusmier kifejlesztette és bevezette a sínes fogfehérítés technológiát, ám majdnem harminc évnek kellett eltelnie, hogy a módszer elfogadottá váljon. Ekkor már a hidrogén-peroxid anyagot felváltotta a karbamid-peroxid, ami nagyobb stabilitást nyújtott kémiailag a sínes kezeléshez.

A jelenleg elérhető fogfehérítés technológiák közül a leghatékonyabb a Beyond fogfehérítés, mely a lehető legkíméletesebben a legnagyobb hatást képes elérni. A Móricz Dental fogászati centrumban éppen ezért ezt a technológiát alkalmazzuk, mivel számunkra a páciens megelégedettsége a legfontosabb.

2017. szeptember 18.Móricz Dental

Vélemények a Móricz Dentalról

Fenyvessy Árpád 59 éves agronómus

Bölcsességfogaim sajnos csak későn kezdtek előbújni, a szűk hely miatt nagy fájdalmat okozott, ahogy nyomta a fogsoromat és felszakította az ínyemet. Mivel nemrég elköltöztem, interneten kerestem fogorvost. A fog kihúzása, bizonyult a lehető legjobb megoldásnak. A légkör a közel sem kellemes esemény dacára végig oldott volt. Az egyik gyökér kampós vége némi bonyodalmat jelentett, ugyanakkor…

Sz. Ferenc Zürich, Svájc

Dr. Schandl András számára Szeretném még egyszer megköszönni az Ön minderre kiterjedő munkáját, minek folytán ismét tudok nevetni, enni és a feleségem csókolni. Szívélyes üdvözletem az asszisztensnőnek, akinek ötlete folytán időnk volt egy korrektúrára. Az új fogaimat még nem tettem próbára, igyekszem a másik oldalon rágni, annak dacára, hogy semmilyen komplikáció, vagy fájdalom sem most,…

Gaál Zoltán építésvezető

Én sajnos nem vagyok az a fegyelmezetten fogorvoshoz járó páciens, és ez meg is látszik a fogaimon. Na ezt mindenképpen szerettem volna elkerülni a fiámnál, így az első gyanús tünetnél már elvittem fogorvoshoz. Sajnos a fiam látta rajtam, hogy nem ez a kedvenc helyem, de amikor beültünk a Szolnoki doktornőhöz, akkor már rá figyelt. Az…

Szakmai beszámolók

Charles Darwin az elsők között volt, akik a mosolyban rejlő erőt vizsgálták. Megállapította, hogy a mosolygás univerzális, ellentétben más fizikai megnyilvánulásokkal, mint a testbeszéd, vagy…

Bővebben

7 hasznos tipp a helyben tartó készülékek ápolásához A legtöbb ember soha nem töltene el több napot fogmosás nélkül. Mégis, ha a fogszabályozás utáni helyben tartó készülékről van szó képesek hosszabb ideig halogatni ezeknek az eszközöknek a tisztítását. (Fogszabályozás után általában egy úgynevezett retenciós készüléket kell hordani, ami segít helyükön tartani a fogakat. A fogszabályozás utáni készülék lehet sín illetve lemez, ezt a fogszabályozó fogorvos határozza meg. Bár…

Bővebben

Rövid tények a fogágybetegségekről: Az ínybetegségek és a fogszuvasodás  veszélyeztetik a leginkább a fogak egészségét A dohányzás, a cukorbetegség és…

Bővebben

Az Ön véleménye számunkra nagyon fontos. Segítene még jobbá tenni a Móricz Dentalt?

Tiszteljen meg azzal, hogy ránk szán 5 percet az értékes idejéből, és megosztja velünk azt, hogy véleménye szerint hogyan emelhetjük még magasabb szintre pácienseink elégedettségét.

Kérjük, kattintson erre az e-mail címre info@moriczdental.hu és ossza meg velünk saját szavaival azt, amit elvár egy Ön számára ideálisnak tartott fogászati rendelőtől.

...hogy egy mosollyal több legyen!

Kérdezzen és mi válaszolunk!
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Néhány fontos kérdés, amelyről örülnénk, ha megosztaná velünk véleményét:

Ön hogyan keres fogászati rendelőt, ha jelenlenleg nincs fogorvosa vagy van, de nem elégedett annak szolgáltatási színvonalával?

Milyen szempontokat mérlegel, ha egy fogászati rendelőről kell döntést hoznia:

  • A fogászati rendelőben elérhető árak
  • A fogászati rendelőben dolgozó fogorvosok szakmai felkészültsége
  • A fogászati rendelő elhelyezkedése és megközelíthetősége
  • A fogászati rendelő felszereltsége és hangulata
  • A fogászati rendelőben dolgozó munkatársak kedvessége és empátiája
  • A szolgáltatások teljeskörűsége (tehát az, hogy Ön olyan fogászati rendelőt keres, amelyben minden korszerű diagnosztikai és fogászati szolgáltatást egy helyen vehet igénybe)
  • A felhasznált fogászati alapanyagok minősége
  • A jól szervezett munka és a rövid várakozási idő

Mit tehet még Önért egy fogászati rendelő, hogy annak visszatérő és hűséges páciense legyen hosszú éveken keresztül